Långarydsvanten

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]Vantar[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Långarydsvanten

Med Carolinas, en gång bortklippta tygbit som förebild (läs historiken om Väverskorna nedan), satte jag mig så och började skissa på förslag till ett par handstickade vantar. Vilka färgerna skulle vara på garnet till dessa kändes ganska självklara; oblekt vitt som bottenfärg samt mörkrött och marinblått till mönster och inslag, precis som originalet. Som material valde jag dock inte att ha bomullsgarn, utan istället 100 % ullgarn. Detta främst för att få ett par kanske varmare vantar än om de skulle varit stickade i bomullsgarn, men även för att de skulle kännas lite mer traditionella. Att jag dock valde ett ullgarn som var behandlat enligt s k superwash-metod, d v s som tål lättare maskintvätt, var något jag gjorde främst med tanke på alla barnfamiljer. Ett par sköna och varma hemstickade vantar, som dessutom inte alltid kräver handtvätt, kändes som ett helt rätt nytänkande av det gamla mönstret ”Långaryds Lina” för mig.

Själva vanten provade jag sedan först att göra med en vit/oblekt botten och med förstoringar av vissa av de på väven förekommande detaljerna. Ganska snart insåg jag dock att dessa detaljer inte blev desamma utan varandra, och bestämde då att låta åtminstone två av dem utgöra mönstret på vantarna. På det hängkläde som Maria och Carolina en gång vävt i tekniken opphämta, fanns och återkom hela tiden de mönsterdetaljer som visas nedan. De färgstarka och tydligt markerade färgfält som garnet och tekniken här ger upphov till, ville jag även skulle framkomma i vantarna. Mudden till dessa gjordes därför med enkla vågräta ränder, i den färgssättning som syns i mitten på mönsterdetaljen.

För att få en klassisk men samtidigt relativt lättstickad vante valde jag att göra den som en tum-vante utan s k tumkil, och där tummen stickas på sist av allt. Resultatet blev som bilder och mönster nedan visar.

Heléne Arvidsson-Borg, Höljeryd, Långaryd

 

Textilinventering i Långaryds socken 1994

Den 8 oktober 1994 genomfördes en textilinventering i Långaryds socken genom ett samarbete mellan den halländska hembygdsrörelsen, den halländska hemslöjden och de båda hembygds-föreningarna i Långaryds socken. Inventeringen genomfördes i Nyarps bygdegård och väckte stort intresse. Tanken var att försöka inventera textila mönster som användes i Långaryd före år 1940. Textilierna antecknades på inventerings-blanketter och de flesta fotograferades också. Fotografierna finns idag i ett särskilt album tillsammans med inventeringsresultat och ägarförteckning, och förvaras i hembygdsföreningens arkiv.

För inventeringen svarade Kersti Nilsson, Halländska Hemslöjden, Gullvi Andreasson, Halländska hembygdsrörelsen samt Birgitta Holmén och Anna-Greta Carlsson, Långaryds hembygdsförening.

 

Textilprojekt

Sveriges Hembygdsförbunds textilprojekt Generationers kvinnokraft – hembygdsgårdens textilskatt – gav då hembygdsföreningen en chans att gå vidare. Från december 1995 träffades en grupp bestående av nio kvinnor från Långaryd, hembygdskonsulent Gullvi Andreasson, Varberg samt textildesignern Anna Severinsson, Borås. De valde gemensamt ut en textil från den inventering som gjordes hösten 1994, och valet föll då på ett s k hängkläde i tekniken opphämta. Inventeringen visade nämligen en stor rikedom av s k opphämtakläden just i denna trakt, och anledningen till att det blev just det hängkläde det blev, berodde på att dess historia var mest känd.

 

Långaryds Lina

Gruppen i Långaryd arbetade sedan vidare med att ta fram olika mönster från detta hängkläde.

Ett speciellt mönster valdes då ut för vidareutveckling, och detta gavs namnet ”Långaryds Lina”, uppkallat efter just ovannämnda Carolina Ambjörnsdotter. Var och en av deltagarna i gruppen hade olika specialiteter – någon vävde, någon stickade på maskin, en var duktig på att brodera, en annan stickade för hand osv – och med utgångspunkt från samma vävnad planerade samt tog man det då fram mönster och produkter i en rad olika tekniker. Materialsatser med mönster för försäljning i hembygdsgården togs också fram, och användes vid en del olika tillfällen.

Textilprojekt ”Långaryds Lina” blev därefter liggande vilandes under ett antal år. Många andra projekt och idéer genomfördes dock i Långaryd under de kommande åren, och ett av de största av dessa var åter-införandet av Långaryds (gammeldags) marknad. Mellan åren 1770-1947 hade det nämligen i Gassljunga i Långaryd hållits regelbundna och välbesökta marknader med knallar och besökare från många olika håll. År 2002 togs så åter denna tradition upp, och under de kommande åren hölls det marknad ungefär vartannat år. Då det inför hösten 2014 återigen planerades en ny, som man nu kallade det, gammeldags marknad, föddes en idé om att även återuppta projektet ”Långaryds Lina”. Tanken var då att ta fram ett (nytt) hantarbete med de gamla mönstren som förebild, och sedan låta det vara med på den kommande marknaden. En förfrågan lämnades till Heléne Arvidsson-Borg, Höljeryd, om att göra ett par handstickade vantar med dessa mönster och detta blev då idén till den s k ”Långarydsvanten”.

 

Långaryds Lina

Originalet till textilmönstret ”Långaryds Lina” är ett sk hängkläde eller drätta som vävdes på gården Ekeryd i Långaryds socken under första hälften av 1870-talet. Väverskorna var två unga flickor, Carolina Ambjörnsdotter från Tollsbo och Maria Svensdotter från grannbyn Ekeryd, som hjälptes åt och vävde tillsammans. De delade sedan hänklädet på längden i två lika delar. Den färdiga vävens bredd var troligen 72 cm. När Carolina sedan skulle använda sitt hänkläde ansågs det för brett, så en remsa på 11 cm klipptes bort. Denna finns bevarad, är oanvänd och har där med kvar sina ursprungliga färger. Orginalhängklädet är drygt tio meter långt och 25 cm brett. Det är vävt i tekniken opphämta i rött och blått. Bottenfärden är oblekt. Materialet till orginalhängklädet är bomull.

 

Prisuppgifter

Mönster och stickbeskrivning: 50 kr, Garnsats 150 kr, Komplett paket (mönster och garn) 200 kr.
Porto vid brevförsändelse enligt postens avgifter. Skriv i fritextrutan vad det är du önskar beställa. Tack för din beställning![/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_text_separator title=”Beställ mönstret!” title_align=”separator_align_center”][vc_column_text]Beställ mönster till Långarydsvanten genom att fylla i formuläret!

[contact-form-7 id=”2083″ title=”Kontakt_Långarydsvanten”][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]