Leaderprojekt 2012-2014

Leaderprojekt 2012-2014

Vid en första anblick ser Långaryd ut som en vanlig liten by, men under den stilla ytan ruvar en enorm livskraft. Här finns en lång och stark tradition av att genomföra saker gemensamt. Vartannat år anordnas Långaryds marknad, en gammeldags marknad som tar dig tillbaks till sekelskiftet 18-1900. Marknaden lockar tusentals besökare och lever vidare enbart på de ideella krafter som finns i bygden. 2012-14 pågick ett projekt finansierat av Leader Halland med medfinansiering av Hylte kommun i Långaryd. Projektet fick namnet Långaryd – Världens släktbygd. Resultatet av projektet finns beskrivet i slutrapporen som du finner längs ner på denna sida.

Nyarpsläger 2013

Gustav Fager-gruppens flagga vid Nyarpslägret 2013.

Landeryds Järnvägsmusum

Guideutbildningen vid Landeryds Järnvägsmuseum.

Beskrivning av projektet

Hemsidan som du just nu är inne på är framtagen inom projektet. I vår ambition att tillgängliggöra bygden har vi skapat en dramatiserad visning ”I Långarydssläktens fotspår”. Under sommaren håller vi läger för barn och ungdomar. En stor del av arbetet är att identifiera besöksmål i Långaryd och Landeryd, sätta upp skyltar och ta fram en besökskarta. Vi jobbar också på olika sätt för att fler ska se möjligheten att bosätta sig här. Nyarps bygdegård som ligger i Långaryd upprustas inom projektet för att kunna fungera som besökscentrum och för att ha kapacitet att ta emot 150 besökare. Bland annat ha en altan byggts och serveringsköket har fått nya arbetsytor och utrustning. I den stora salen byggs en utställning som handlar om Långaryds historia och Långarydssläkten. Slutligen fick vi ytterligare bidrag för att skylta upp en cykelled, Släktleden, mellan Gislaved och Halmstad, via Långaryd förstås!

Hur går arbetet till?

Projektet är initierat och ägs av Långaryd-Landeryd i Samverkan, som har sökt och fått bidrag från Leader Halland, Hylte kommun och LAG. En styrgrupp bestående av sex personer ur Samverkan styr projektet i rätt riktning. Projektledare Sofia Lindstedt, är anställd under projekttiden och Maria Lönnegren-Wikensten är anställd under våren 2014 för att arbeta med cykelleden.

Arbetet bygger till stor del på ideella krafter. Alla delprojekt är knuten till en arbetsgrupp som bidrar med kunskap, tid och bestämmer innehåll och utförande. De boende i bygden är alltid välkomna att lämna synpunkter och att delta i de olika delprojekten. I ryggen har vi redan ett par tusen ideella timmar.

Långaryd – Världens släktbygd

Långaryd är just nu inne i en fas av utveckling. Vi i Långaryd önskar att fler unga vill bosätta sig i bygden, och förra året bjöd på en babyboom. Bygdens besöksmål utvecklas och historien kring bygden lyfts fram. Fiberoptik för bredbandet har snart nått bygden och ger ytterligare förutsättningar för företagare att verka här. Det ska vara enkelt att göra en utflykt till Långaryd och enkelt att se vilka möjligheter det finns att bo och leva här.

Långaryd – Världens släktbygd är ett landsbygdsutvecklingsprojekt som går ut på att skapa fler förutsättningar för turister att hitta hit och ta sig runt bland bygdens besöksmål, att visa på möjligheterna att bo och leva här samt driva företag i Långaryd och Landeryd. En av målgrupperna i projektet är Långarydssläkten som härstammar härifrån. Initiativtagare till projektet är Långaryd-Landeryd i Samverkan.

Bygdegården (8)

Altanen vid Nyarps bygdegård, byggdes inom projektet.

Kontakta oss!

Följ oss gärna på Facebook:
www.facebook.com/langaryd

Landsbygd

Leader+färg

EU-flagga+Europeiska+jordbruksfonden+färg

Resultat och beskrivning av vårt Leaderprojekt Långaryd – Världens släktbygd finner du här:

Slutrapport Leader 20150216

Inlägg från Facebook

Rysligt skoj i Byggdegården ... Läs merLäs mindre

Läs mer på Facebook

Varmt välkommen till en speciell gudstjänst! ... Läs merLäs mindre

Läs mer på Facebook

HALLOWEEN I NYARPS BYGDEGÅRD 🎃👻

I år har det inte varit lätt att planera för halloweenfest pga covid 19. Halloweenfesten är väldigt populär och vi brukar vara över 100 personer som vill delta. Då restriktionerna kring ett maxantal om 50 personer för sammankomster står kvar så kommer vi att behöva förhålla oss till det. Vi har därför fått tänka om och kommer i år att ha två kvällar. 50 personer per kväll. Vi är såklart jätteledsna över att få säga nej till personer som vill gå på våra fritidsgårdar, vi vill helst inte behöva det, men så som läget ser ut i landet är det viktigt att hålla de restriktioner som finns. Vi hoppas på förståelse för detta!

23/10 kl 18-21 för barn på lågstadiet och yngre
24/10 kl 18-21 för barn på mellanstadiet och äldre.
Precis som vanligt är även föräldrar/familjen välkomna om man vill. Om ni har barn i båda stadierna och inte vill dela familjen på två kvällar väljer ni själva vilken dag ni vill anmäla till.
Kostnad: 50 kr/person eller 200kr/familj

OBLIGATORISK ANMÄLAN
Säkra din plats redan nu. Glöm inte anmäla specialkost. Anmälan till: emilie.hakansson@coophylte.se eller 0709904239 senast onsdagen den 21/10. Din anmälan måste bekräftas med ett svar för att vara giltig. Om du fått bekräftelse på din anmälan men av någon anledning får förhinder (sjukdom osv) att gå, tänk då på att återkoppla till ovanstående kontaktuppgifter så att folk på kö kan få möjlighet att gå.

Välkommen i din rysligaste utklädnad!
/fritidsgårdsgänget
... Läs merLäs mindre

Läs mer på Facebook