Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /customers/a/4/d/langaryd.se/httpd.www/wp-content/themes/parallelus-incentive/extensions/ubermenu/core/sparkoptions/SparkOptions.class.php on line 760 Leaderprojekt 2012-2014 | Långaryd
Leaderprojekt 2012-2014

Leaderprojekt 2012-2014

Vid en första anblick ser Långaryd ut som en vanlig liten by, men under den stilla ytan ruvar en enorm livskraft. Här finns en lång och stark tradition av att genomföra saker gemensamt. Vartannat år anordnas Långaryds marknad, en gammeldags marknad som tar dig tillbaks till sekelskiftet 18-1900. Marknaden lockar tusentals besökare och lever vidare enbart på de ideella krafter som finns i bygden. 2012-14 pågick ett projekt finansierat av Leader Halland med medfinansiering av Hylte kommun i Långaryd. Projektet fick namnet Långaryd – Världens släktbygd. Resultatet av projektet finns beskrivet i slutrapporen som du finner längs ner på denna sida.

Nyarpsläger 2013

Gustav Fager-gruppens flagga vid Nyarpslägret 2013.

Landeryds Järnvägsmusum

Guideutbildningen vid Landeryds Järnvägsmuseum.

Beskrivning av projektet

Hemsidan som du just nu är inne på är framtagen inom projektet. I vår ambition att tillgängliggöra bygden har vi skapat en dramatiserad visning ”I Långarydssläktens fotspår”. Under sommaren håller vi läger för barn och ungdomar. En stor del av arbetet är att identifiera besöksmål i Långaryd och Landeryd, sätta upp skyltar och ta fram en besökskarta. Vi jobbar också på olika sätt för att fler ska se möjligheten att bosätta sig här. Nyarps bygdegård som ligger i Långaryd upprustas inom projektet för att kunna fungera som besökscentrum och för att ha kapacitet att ta emot 150 besökare. Bland annat ha en altan byggts och serveringsköket har fått nya arbetsytor och utrustning. I den stora salen byggs en utställning som handlar om Långaryds historia och Långarydssläkten. Slutligen fick vi ytterligare bidrag för att skylta upp en cykelled, Släktleden, mellan Gislaved och Halmstad, via Långaryd förstås!

Hur går arbetet till?

Projektet är initierat och ägs av Långaryd-Landeryd i Samverkan, som har sökt och fått bidrag från Leader Halland, Hylte kommun och LAG. En styrgrupp bestående av sex personer ur Samverkan styr projektet i rätt riktning. Projektledare Sofia Lindstedt, är anställd under projekttiden och Maria Lönnegren-Wikensten är anställd under våren 2014 för att arbeta med cykelleden.

Arbetet bygger till stor del på ideella krafter. Alla delprojekt är knuten till en arbetsgrupp som bidrar med kunskap, tid och bestämmer innehåll och utförande. De boende i bygden är alltid välkomna att lämna synpunkter och att delta i de olika delprojekten. I ryggen har vi redan ett par tusen ideella timmar.

Långaryd – Världens släktbygd

Långaryd är just nu inne i en fas av utveckling. Vi i Långaryd önskar att fler unga vill bosätta sig i bygden, och förra året bjöd på en babyboom. Bygdens besöksmål utvecklas och historien kring bygden lyfts fram. Fiberoptik för bredbandet har snart nått bygden och ger ytterligare förutsättningar för företagare att verka här. Det ska vara enkelt att göra en utflykt till Långaryd och enkelt att se vilka möjligheter det finns att bo och leva här.

Långaryd – Världens släktbygd är ett landsbygdsutvecklingsprojekt som går ut på att skapa fler förutsättningar för turister att hitta hit och ta sig runt bland bygdens besöksmål, att visa på möjligheterna att bo och leva här samt driva företag i Långaryd och Landeryd. En av målgrupperna i projektet är Långarydssläkten som härstammar härifrån. Initiativtagare till projektet är Långaryd-Landeryd i Samverkan.

Bygdegården (8)

Altanen vid Nyarps bygdegård, byggdes inom projektet.

Kontakta oss!

Följ oss gärna på Facebook:
www.facebook.com/langaryd

Landsbygd

Leader+färg

EU-flagga+Europeiska+jordbruksfonden+färg

Resultat och beskrivning av vårt Leaderprojekt Långaryd – Världens släktbygd finner du här:

Slutrapport Leader 20150216

Inlägg från Facebook

FAMILJERALLY 2 oktober 2022Vi kickar igång hösten med en rolig aktivitet för hela familjen!Ta med familjen, barn och barnbarn och häng med på ett äventyr i egen bil runtom i Långarydsbygden. Kanske får ni utforska en ny runda där du aldrig åkt innan?Vid starten erhåller ni en karta där rundan är utritad. Längs med den utmärkta rundan finns stationer och uppdrag som ni i bilen utför tillsammans. Alla stationer hålls utomhus så kläder efter väder. Start: Församlingshemmet, Långaryd mellan kl 10-11 den 2/10, "flygande start" tillämpas.Startavgift: 50 kr/bil köpes på plats, Swish finns(startbeviset fungerar även som en lott vid målgången)Medtag egen fikakorg, ätes vid målgången på Klockarevallen i Långaryd.Välkommen på en trevlig familjedag!Arrangör: Långaryds Samhällsförening ... Läs merLäs mindre
Läs mer på Facebook
För alla som längtar efter buggkurs, ni får hålla ut till i början av nästa år.Magnus och Camilla planerar nybörjarbuggkurs i Nyarps bygdegård följande datum:. 5,12,19,26 februari samt 5 och 12 mars kl 16:00-18:00.Mer info om anmälan och kostnad kommer lite närmare. Boka in i kalendern och bjud med dig fler som vill dansa! ... Läs merLäs mindre
Läs mer på Facebook

3 veckor sedan

Långaryd - Världens släktbygd
Missa inte chansen att åka ånglok på Tågdagarna i Landeryd. Fantastiskt väder, våfflor, hästskjuts och massa annat trevligt i Landeryd idag!Landeryds Järnvägsmuseum och Landeryds GoIF och Samhällsföreningen bjuder in till ett härligt evenemang! ... Läs merLäs mindre
Läs mer på Facebook