Leaderprojekt 2012-2014

Leaderprojekt 2012-2014

Vid en första anblick ser Långaryd ut som en vanlig liten by, men under den stilla ytan ruvar en enorm livskraft. Här finns en lång och stark tradition av att genomföra saker gemensamt. Vartannat år anordnas Långaryds marknad, en gammeldags marknad som tar dig tillbaks till sekelskiftet 18-1900. Marknaden lockar tusentals besökare och lever vidare enbart på de ideella krafter som finns i bygden. 2012-14 pågick ett projekt finansierat av Leader Halland med medfinansiering av Hylte kommun i Långaryd. Projektet fick namnet Långaryd – Världens släktbygd. Resultatet av projektet finns beskrivet i slutrapporen som du finner längs ner på denna sida.

Nyarpsläger 2013

Gustav Fager-gruppens flagga vid Nyarpslägret 2013.

Landeryds Järnvägsmusum

Guideutbildningen vid Landeryds Järnvägsmuseum.

Beskrivning av projektet

Hemsidan som du just nu är inne på är framtagen inom projektet. I vår ambition att tillgängliggöra bygden har vi skapat en dramatiserad visning ”I Långarydssläktens fotspår”. Under sommaren håller vi läger för barn och ungdomar. En stor del av arbetet är att identifiera besöksmål i Långaryd och Landeryd, sätta upp skyltar och ta fram en besökskarta. Vi jobbar också på olika sätt för att fler ska se möjligheten att bosätta sig här. Nyarps bygdegård som ligger i Långaryd upprustas inom projektet för att kunna fungera som besökscentrum och för att ha kapacitet att ta emot 150 besökare. Bland annat ha en altan byggts och serveringsköket har fått nya arbetsytor och utrustning. I den stora salen byggs en utställning som handlar om Långaryds historia och Långarydssläkten. Slutligen fick vi ytterligare bidrag för att skylta upp en cykelled, Släktleden, mellan Gislaved och Halmstad, via Långaryd förstås!

Hur går arbetet till?

Projektet är initierat och ägs av Långaryd-Landeryd i Samverkan, som har sökt och fått bidrag från Leader Halland, Hylte kommun och LAG. En styrgrupp bestående av sex personer ur Samverkan styr projektet i rätt riktning. Projektledare Sofia Lindstedt, är anställd under projekttiden och Maria Lönnegren-Wikensten är anställd under våren 2014 för att arbeta med cykelleden.

Arbetet bygger till stor del på ideella krafter. Alla delprojekt är knuten till en arbetsgrupp som bidrar med kunskap, tid och bestämmer innehåll och utförande. De boende i bygden är alltid välkomna att lämna synpunkter och att delta i de olika delprojekten. I ryggen har vi redan ett par tusen ideella timmar.

Långaryd – Världens släktbygd

Långaryd är just nu inne i en fas av utveckling. Vi i Långaryd önskar att fler unga vill bosätta sig i bygden, och förra året bjöd på en babyboom. Bygdens besöksmål utvecklas och historien kring bygden lyfts fram. Fiberoptik för bredbandet har snart nått bygden och ger ytterligare förutsättningar för företagare att verka här. Det ska vara enkelt att göra en utflykt till Långaryd och enkelt att se vilka möjligheter det finns att bo och leva här.

Långaryd – Världens släktbygd är ett landsbygdsutvecklingsprojekt som går ut på att skapa fler förutsättningar för turister att hitta hit och ta sig runt bland bygdens besöksmål, att visa på möjligheterna att bo och leva här samt driva företag i Långaryd och Landeryd. En av målgrupperna i projektet är Långarydssläkten som härstammar härifrån. Initiativtagare till projektet är Långaryd-Landeryd i Samverkan.

Bygdegården (8)

Altanen vid Nyarps bygdegård, byggdes inom projektet.

Kontakta oss!

Följ oss gärna på Facebook:
www.facebook.com/langaryd

Landsbygd

Leader+färg

EU-flagga+Europeiska+jordbruksfonden+färg

Resultat och beskrivning av vårt Leaderprojekt Långaryd – Världens släktbygd finner du här:

Slutrapport Leader 20150216

Inlägg från Facebook

Nu är Det vår! ... Läs merLäs mindre
Läs mer på Facebook
Nu drar Motionsvinsten igång!-> Var med och tävla om fina vinster från det lokala näringslivet samtidigt som du motionerar!-> Köp ett startkort till Motionsvinsten, en lott på vilken du skriver upp 10 tillfällen du rört på dig efter din egen förmåga under perioden 5/4 till midsommarafton 25/6. -> När kortet är fullt lämnar du det där du köpte det. Det är fritt fram att fylla flera kort om du motionerar mycket! Dragning på inlämnade startkort sker på midsommarafton.-> Startkortet kostar 100 kr och säljs av Mia Gedda på Olanders Blommor i Hyltebruk eller bokas via Anna Roos, anna.roos@langaryd.nu, 070-6623552.Arrangör: Långaryd - Landeryd i Samverkan ... Läs merLäs mindre
Läs mer på Facebook
Vi välkomnar Robert Danielsson och Roberts resa till Långaryd!Okej, vi ska inte hålla på det längre: Robert Danielsson, allas vår Mr Ödehus, köper sitt eget drömhus i den lilla byn Långaryd, Hylte kommun, på gränsen mellan Halland och Småland! 🥳 🗝 🎉Läs mer om Roberts resa från första ögonkastet till att han idag kommer att köpa huset ⬇️www.landsbygdsdrom.se/post/ibland-blir-det-inte-som-man-t%C3%A4nkt-sig😍 ... Läs merLäs mindre
Läs mer på Facebook