Landeryds skola

Landeryds skola

Landeryds skola är en låg- och mellanstadieskola med ungefär 80 barn, det är många barn nu eftersom det har fötts så många de senaste åren. Barnen är från 6 till 12 år och ett par av klasserna är blandade klasser, det finns en tre-fyra och en fem-sexa.  Här finns också fritids och i huset bredvid ligger Linnéans förskola.

Besök i klassen

Den första klassen jag besöker är en etta. Barnen visar sina namn med teckenspråk eftersom en elev på skolan använder teckenspråk. När jag kommer på besök jobbar eleverna i familjegrupper, grupper om 9-10 elever i olika åldrar som arbetar med olika teman. Den här veckan är temat Andra länder. Vi läser berättelser, ser på film och gör olika aktiviteter eller värderingsövningar, berättar läraren Annette Huttu. Varje tema har åtta olika aktiviteter och vi jobbar efter ett rullande schema. En timme i veckan i åtta veckor, sen byter vi grupper. Barnen lär sig att samarbeta och barn som vanligtvis inte går i samma klass lär känna varandra, och de leker med varandra på rasterna.

Nästa klass jag besöker är en fem-sexa. Eleverna berättar om samarbetet med en konstnär från El Salvador. I vintras hade vi besök från El Salvador, Christian berättade för hela skolan om sin uppväxt, sin naivistiska konst och sitt hemland. I fönstret och på väggarna hänger tavlor i glada färger som barnen har målat tillsammans med Christian. Vi skulle måla det som gjorde en glad, säger en elev. Det var skojigt att måla med honom, han gjorde så att det blev kul, annars tycker jag inte så mycket om att måla, berättar en annan elev. Han ville förmedla glädje, fyller läraren i.

På den andra väggen hänger en stor sol och läraren plockar fram ännu fler solstrålar som har olika uppdrag till eleverna: ”Idag ska jag leka med någon på rasten som jag inte brukar leka med.” Man får en solstråle och då blir man en sol själv.

Landeryds skola (2)

Bilderna som eleverna har gjort tillsammans med Christian från El Salvador.

Bilderna som eleverna har gjort tillsammans med Christian från El Salvador.

I lärarrummet

Jag slår mig ner vid fikabordet i personalrummet tillsammans med speciallärare Carina Emanuelsson och klasslärarna Annette Huttu och Elisabeth Lund. – Jag tror att vi är unika eftersom vi gör saker tillsammans, hela skolan, det gör att man blir närmare varandra, säger Annette. Om vi gör ett projekt så är alla klasser med, fast på sina villkor. Förra året hade vi en danspedagog här som dansade med barnen, det var uppskattat av eleverna. Vi gör en del studiebesök tillsammans, till Esskå metall eller kyrkan och ibland köper kommunen in teaterföreställningar. På en sådan här liten skola blir alla barnen sedda. Även personalen är färre så det är lättare att få igenom idéer, säger en av lärarna.

Läs mer om Landeryds skola på Hylte kommuns hemsida.

Eleverna berättar
Landeryds skola

Solen skiner i klassrummet.

Vad tycker ni om Landeryds skola?

– Skolan är 102 år nu, det är unikt!
– Alla känner alla.
– Det är bara bra!
– Fin skog.
– Skönt att det inte är så mycket trafik.
– Många bra vänner.

Inlägg från Facebook

Läs mer på Facebook

Tråkigt att tvingas ställa in ännu ett evenemang. Vi ser fram emot folkfesten 2021!Årets Tågdagarna i Landeryd den 5-6 september ställs in beroende på osäkerheten kring corona-viruset.

– Det har varit ett tungt beslut att ta. Men vår föreningsstyrelse, liksom våra främsta lokala arrangörspartners, Landeryds GoIF och Landeryds Samhällsförening, ser inga möjligheter att genomföra evenemangsdagarna under rådande omständigheter, säger
Landeryds Järnvägsmuseums ordförande Per-Yngve Bengtsson.

– Tågdagarna bygger på mängder av ideella arbetsinsatser och intensivt nätverkande mellan
många parter, men också ekonomiska satsningar, bl a på marknadsföring, tryckning av
biljetter och avtal med trafikoperatörer. Det är inte ansvarsfullt att genomföra allt detta om
vi inte säkert vet att Tågdagarna kan genomföras, fortsätter han och tillägger:

– Vi har också fått signaler, som pekar på att en del av den nödvändiga ideella arbetsstyrkan
kommer att avstå från att engagera sig i år, med hänvisning till corona-viruset. Till detta kommer en farhåga om att många presumtiva Tågdagarna-besökare kommer att stanna
hemma i år av samma skäl. I fjol lockade evenemangsdagarna cirka 11 000 besökare/resenärer till berörda orter. Avsevärt färre besökare skulle äventyra Tågdagarnas ekonomi. Till bilden hör att Hallandstrafiken nyligen meddelat att man i år inte har möjlighet att köra
de gratis Krösatågen Halmstad-Landeryd T/R, som tillfört Tågdagarna ett stort antal besökare och resenärer.

– Vi har all förståelse för att Hallandstrafiken, pressat av kraftigt minskat kollektivresande, kommit till denna slutsats. Vi värdesätter det hittillsvarande samarbetet och hoppas på en
fortsättning nästa år, 2021, säger Per-Yngve Bengtsson. Han och föreningen hoppas nu att det ekonomiska evenemangsstöd, som man beviljats av Hylte kommun och Region Halland kan överföras till nästa års arrangemang den 4-5 sep 2021.

För mer information kontakta LJM:s ordförande
Per-Yngve Bengtsson, 073-318 47 53 eller
LJM:s sekreterare Peter Folkeson, 070-428 13 35.
... Läs merLäs mindre

Läs mer på Facebook

Har du missat köpa ditt stratkort? Än är det tid att hinna motionera 10 gånger innan midsommar...

INFO OM MOTIONSVINSTEN
Under perioden från Annandag påsk till midsommarafton har du möjlighet att vara med i vårt evenemang Motionsvinsten. Startkorten kostar 100 kr, du motionerar 10 gånger och ditt startkort blir en lott i ett lotteri där fina vinster utlovas! Du väljer själv på vilket sätt du vill röra på dig; trädgårdsarbete, promenad, cykeltur, löppass, ridtur, fotbollsträning - vi motionerar alla utifrån våra förutsättningar.

Vi börjar sälja startkort vid Långaryds församlingshem annandag påsk 13 april kl 15-15.30. Därefter kan startkort köpas under hela perioden av Anna Roos Anna.roos@langaryd.nu/ 070-6623552, Terese Borg Terese.borg@langaryd.se eller Mia Gedda på Olanders blommor i Hyltebruk.

Även om vi inte kan motionera tätt inpå varandra så kan vi göra det tillsammans i detta evenemanget!

Hör av dig om du har frågor!

Välkommen med!
... Läs merLäs mindre

Läs mer på Facebook