Äldreboendet Höstro

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]En ovanligt varm dag i februari gör vi ett besök på Långaryds äldreboende Höstro. Det är ett av Hylte kommuns fyra äldreboenden. Huvudbyggnaden byggdes 1936 och tillbyggdes 1994, här finns 16 lägenheter och personal som är tillgänglig dygnet runt. Bredvid den gula byggnaden finns längor med röda enplanshus. Det är servicelägenheter, egna boenden. De som bor där är välkomna att delta i alla aktiviteterna på Höstro.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][vc_column_text]

Arbetsterapin på Höstro
Kortbingo med Christel.

[/vc_column_text][vc_column_text]

Tavlan som är gjord tillsammans med Mia Lundkvist.

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

Aktiviteter

Christel Johansson är rehabassistent på Höstro och vi sitter vid bordet i arbetsterapin tillsammans med ett gäng glada tanter. De berättar att schemat för veckan är fullspäckat av aktiviteter. På måndagar har vi vanligtvis sång men nu erbjuder vi istället paraffinbad för händerna. Det mjukar upp lederna och är mycket uppskattat. Därefter har vi målning. Vi har haft en del samarbeten med Hallands bildningsförbund, en konstnär som heter Mia Lundkvist har varit här och målat med pensionärerna. I matsalen hänger deras gemensamma konstverk.

– Du har väl hört talas om Höstrokören? Vi har en körledare som heter Halim Kushi som kommer hit och sjunger med oss. Andra aktiviteter under veckan är gymnastik och balansträning, bingo och vävning. På onsdagseftermiddagen har vi underhållning, det brukar vara sång och musik och varannan onsdag är det gudstjänst, då är allmänheten välkommen hit. På torsdagarna gör vi vad vi vill. Spelar kort, bakar, pusslar, virkar eller spelar spel och dricker kaffe förstås!

De har gjort en del resor, till Glassbo våffelstuga och senast till Systrarna i köket i Ekhult. Där åt vi också våfflor. Nästan alla var med på resan.Vi har också varit på bussutflykt till Unnaryd och gått på marknaden. Den resan finansierades genom pengar som vi fått av Henochfonden.

Sinnenas rum

Sinnenas rum är ett nytt rum som ska stimulera alla sinnen och som snart ska invigas. I rummet finns inget tak ut man skådar direkt upp i stjärnhimlen. Till vänster finns en låda fylld med sand, småsten och snäckor och till höger finns en mysig soffa och en massagefåtölj. En rosa lampa fylld med vattenbubblor sprider lugn. Nästa vecka ska vi inviga rummet med en liten fest! säger Christel.

Hylte är unika med den här terapin, berättar Christel. Inte många i Sverige satsar på arbetsterapi. Hon visar stolt upp den nya smartboarden som hänger på väggen, ännu ett prov på helt modern teknik.

Läs mer om kommunens äldreboenden här.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_text_separator title=”Maja om Höstro” title_align=”separator_align_center”][/vc_column][/vc_row][vc_row bg_fill=”cover” inertia=”0.1″][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

Vad är det bästa med Långaryd?

Maja är en av de boende på Höstro och jag frågar henne om Långaryd. – Det bästa med Långaryd är gemenskapen, säger hon. Alla känner varandra här. Vi har varit aktiva sedan vi var unga. Det var ju kyrkan och NTO. Även relationen mellan Långaryd och Landeryd har varit bra, menar Maja. Vi sjöng ju ihop med kören. Vi hade gemensamma insamlingar inom kyrkan. Vi hade alltid julkalas hos varandra, vi pratade, åt god mat och dansade kring granen. Det är en underbar gemenskap. Det kunde vara två julkalas på en och samma dag och granen hade levande ljus, det du!, berättar hon. Vi hade tio sorters kakor! Vi hade läger med NTO där det kom 90 ungdomar! Det är så fint att lägerverksamheten har börjat igen, i Nyarp.

Höstro är en bra plats att bo på. Det finns en bra utemiljö här, vi kan gå ut på asfalterade vägar här bakom byggnaden. Och så har de ju byggt den lilla paviljongen vid Nissan för oss. Sinnenas rum är ett oerhört vackert rum, säger Maja. Det är avkoppling![/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_column_text]Maja vid vävstolen[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]