Äldreboendet Höstro

Äldreboendet Höstro

En ovanligt varm dag i februari gör vi ett besök på Långaryds äldreboende Höstro. Det är ett av Hylte kommuns fyra äldreboenden. Huvudbyggnaden byggdes 1936 och tillbyggdes 1994, här finns 16 lägenheter och personal som är tillgänglig dygnet runt. Bredvid den gula byggnaden finns längor med röda enplanshus. Det är servicelägenheter, egna boenden. De som bor där är välkomna att delta i alla aktiviteterna på Höstro.

Arbetsterapin på Höstro

Kortbingo med Christel.

Tavlan som är gjord tillsammans med Mia Lundkvist.

Aktiviteter

Christel Johansson är rehabassistent på Höstro och vi sitter vid bordet i arbetsterapin tillsammans med ett gäng glada tanter. De berättar att schemat för veckan är fullspäckat av aktiviteter. På måndagar har vi vanligtvis sång men nu erbjuder vi istället paraffinbad för händerna. Det mjukar upp lederna och är mycket uppskattat. Därefter har vi målning. Vi har haft en del samarbeten med Hallands bildningsförbund, en konstnär som heter Mia Lundkvist har varit här och målat med pensionärerna. I matsalen hänger deras gemensamma konstverk.

– Du har väl hört talas om Höstrokören? Vi har en körledare som heter Halim Kushi som kommer hit och sjunger med oss. Andra aktiviteter under veckan är gymnastik och balansträning, bingo och vävning. På onsdagseftermiddagen har vi underhållning, det brukar vara sång och musik och varannan onsdag är det gudstjänst, då är allmänheten välkommen hit. På torsdagarna gör vi vad vi vill. Spelar kort, bakar, pusslar, virkar eller spelar spel och dricker kaffe förstås!

De har gjort en del resor, till Glassbo våffelstuga och senast till Systrarna i köket i Ekhult. Där åt vi också våfflor. Nästan alla var med på resan.Vi har också varit på bussutflykt till Unnaryd och gått på marknaden. Den resan finansierades genom pengar som vi fått av Henochfonden.

Sinnenas rum

Sinnenas rum är ett nytt rum som ska stimulera alla sinnen och som snart ska invigas. I rummet finns inget tak ut man skådar direkt upp i stjärnhimlen. Till vänster finns en låda fylld med sand, småsten och snäckor och till höger finns en mysig soffa och en massagefåtölj. En rosa lampa fylld med vattenbubblor sprider lugn. Nästa vecka ska vi inviga rummet med en liten fest! säger Christel.

Hylte är unika med den här terapin, berättar Christel. Inte många i Sverige satsar på arbetsterapi. Hon visar stolt upp den nya smartboarden som hänger på väggen, ännu ett prov på helt modern teknik.

Läs mer om kommunens äldreboenden här.

Maja om Höstro

Vad är det bästa med Långaryd?

Maja är en av de boende på Höstro och jag frågar henne om Långaryd. – Det bästa med Långaryd är gemenskapen, säger hon. Alla känner varandra här. Vi har varit aktiva sedan vi var unga. Det var ju kyrkan och NTO. Även relationen mellan Långaryd och Landeryd har varit bra, menar Maja. Vi sjöng ju ihop med kören. Vi hade gemensamma insamlingar inom kyrkan. Vi hade alltid julkalas hos varandra, vi pratade, åt god mat och dansade kring granen. Det är en underbar gemenskap. Det kunde vara två julkalas på en och samma dag och granen hade levande ljus, det du!, berättar hon. Vi hade tio sorters kakor! Vi hade läger med NTO där det kom 90 ungdomar! Det är så fint att lägerverksamheten har börjat igen, i Nyarp.

Höstro är en bra plats att bo på. Det finns en bra utemiljö här, vi kan gå ut på asfalterade vägar här bakom byggnaden. Och så har de ju byggt den lilla paviljongen vid Nissan för oss. Sinnenas rum är ett oerhört vackert rum, säger Maja. Det är avkoppling!

Maja vid vävstolen

Inlägg från Facebook

Läs mer på Facebook

Tråkigt att tvingas ställa in ännu ett evenemang. Vi ser fram emot folkfesten 2021!Årets Tågdagarna i Landeryd den 5-6 september ställs in beroende på osäkerheten kring corona-viruset.

– Det har varit ett tungt beslut att ta. Men vår föreningsstyrelse, liksom våra främsta lokala arrangörspartners, Landeryds GoIF och Landeryds Samhällsförening, ser inga möjligheter att genomföra evenemangsdagarna under rådande omständigheter, säger
Landeryds Järnvägsmuseums ordförande Per-Yngve Bengtsson.

– Tågdagarna bygger på mängder av ideella arbetsinsatser och intensivt nätverkande mellan
många parter, men också ekonomiska satsningar, bl a på marknadsföring, tryckning av
biljetter och avtal med trafikoperatörer. Det är inte ansvarsfullt att genomföra allt detta om
vi inte säkert vet att Tågdagarna kan genomföras, fortsätter han och tillägger:

– Vi har också fått signaler, som pekar på att en del av den nödvändiga ideella arbetsstyrkan
kommer att avstå från att engagera sig i år, med hänvisning till corona-viruset. Till detta kommer en farhåga om att många presumtiva Tågdagarna-besökare kommer att stanna
hemma i år av samma skäl. I fjol lockade evenemangsdagarna cirka 11 000 besökare/resenärer till berörda orter. Avsevärt färre besökare skulle äventyra Tågdagarnas ekonomi. Till bilden hör att Hallandstrafiken nyligen meddelat att man i år inte har möjlighet att köra
de gratis Krösatågen Halmstad-Landeryd T/R, som tillfört Tågdagarna ett stort antal besökare och resenärer.

– Vi har all förståelse för att Hallandstrafiken, pressat av kraftigt minskat kollektivresande, kommit till denna slutsats. Vi värdesätter det hittillsvarande samarbetet och hoppas på en
fortsättning nästa år, 2021, säger Per-Yngve Bengtsson. Han och föreningen hoppas nu att det ekonomiska evenemangsstöd, som man beviljats av Hylte kommun och Region Halland kan överföras till nästa års arrangemang den 4-5 sep 2021.

För mer information kontakta LJM:s ordförande
Per-Yngve Bengtsson, 073-318 47 53 eller
LJM:s sekreterare Peter Folkeson, 070-428 13 35.
... Läs merLäs mindre

Läs mer på Facebook

Har du missat köpa ditt stratkort? Än är det tid att hinna motionera 10 gånger innan midsommar...

INFO OM MOTIONSVINSTEN
Under perioden från Annandag påsk till midsommarafton har du möjlighet att vara med i vårt evenemang Motionsvinsten. Startkorten kostar 100 kr, du motionerar 10 gånger och ditt startkort blir en lott i ett lotteri där fina vinster utlovas! Du väljer själv på vilket sätt du vill röra på dig; trädgårdsarbete, promenad, cykeltur, löppass, ridtur, fotbollsträning - vi motionerar alla utifrån våra förutsättningar.

Vi börjar sälja startkort vid Långaryds församlingshem annandag påsk 13 april kl 15-15.30. Därefter kan startkort köpas under hela perioden av Anna Roos Anna.roos@langaryd.nu/ 070-6623552, Terese Borg Terese.borg@langaryd.se eller Mia Gedda på Olanders blommor i Hyltebruk.

Även om vi inte kan motionera tätt inpå varandra så kan vi göra det tillsammans i detta evenemanget!

Hör av dig om du har frågor!

Välkommen med!
... Läs merLäs mindre

Läs mer på Facebook