Förskolorna Solgläntan & Linnéan

Förskolorna Solgläntan & Linnéan

I Långaryd och Landeryd finns två förskolor. Solgläntans förskola ligger mitt i Långaryd. Här går 22 barn, 1-5 år gamla. På Linnéans förskola i Landeryd finns två avdelningar med barn mellan 1-5 år. När barnen fyller sex år börjar de i förskoleklassen på Landeryds skola.

Linnéans förskola

På Linnéans förskola i Landeryd finns två avdelningar för barn mellan 1-5 år. Förskolan ligger alldeles intill Landeryds skola.

Solgläntans förskola

Här träffar jag Marie Adolfsson som är en av förskolelärarna. Hon berättar att personalen arbetar efter olika teman. – Just nu är temat matematik, då får barnen prova på att mäta, jämföra, kategorisera och att lära sig siffror. Ett annat tema är till exempel språk. När vi jobbar med språk kan vi slänga ut bokstäver på golvet och sedan får barnen hitta bokstäverna i sitt eget namn. Barnen hjälper varandra och samarbetar. Vi ställer fram grejer och då blir det naturligt att barnen undersöker, sedan pratar vi om vad som hände, berättar Marie.

Vi har också tagit fram olika sagopåsar som innehåller böcker och olika material. Då läser vi boken, sedan leker vi fram sagan med små figurer eller det materialet vi har i påsen.

Samarbeten

Vi har en del samarbeten med kyrkan i Långaryd, kring olika högtider till exempel. Vi pratar om alla religioner, likheter och skillnader mellan dem. Vi är en kommunal förskola som inte har någon speciell inriktning, men vi är öppna för samarbeten. Den här tavlan har vi gjort tillsammans med äldreboendet Höstro.

Innan jul satte vi upp en julteater där vi spelade och sjöng mycket. Vi spelade upp den för föräldrarna ute på gården. Sen brukar vi sälja lotter till föräldrar och släktingar där vinsterna är julbröd och godis som barnen hjälpt till att baka. För pengarna gör vi en utflykt som avslutning. Förra året var vi på lekplatsen Tre björkar i Smålandsstenar. Det blir det nog i år också.

Solgläntans förskola

Tavlan är gjord i samarbete med konstnären Mia Lundkvist och äldreboendet Höstro.

Solgläntans förskola

Innehållet i en av sagopåsarna.

Lokalerna

Vi tittar runt i lokalerna. Personalen har inget eget personalrum, det rummet har vi gjort om till kapprum. I stället har vi en personalfåtölj där man kan sätta sig. I ett av rummen ändrar vi innehåll ganska ofta, säger Maria. Förra veckan var det bilar och bygg i det här rummet, den här veckan har det blivit fika och lägenhet.

Ett rum är målarrum där barnen själva kan plocka fram färg och material som de vill pyssla med. Vi ger barnen eget ansvar, de får till exempel gå ut på utegården när de vill, eller gå in när de vill. Det brukar sluta med att alla barnen är ute och leker.

Utegården här är fantastisk, säger Maria. Föräldrarna har själva varit med och bidragit med material och bygghjälp till sådant som vi vill ha. Då och då har vi trivselkväll med föräldrarna, vi grillar och umgås.  Då berättar vi i förväg vad vi har tänkt att vi vill göra på utegården och föräldrarna tar med sig material och kommer hit och bygger. Förra gången hade de med sig tre släpkärror med material.

Nästa vecka ska vi gå och titta på de nya lammen som har kommit på gården här borta.

Läs mer om förskolorna i Hylte kommun.

Barnen berättar!
Barbahuset.

Barbahuset.

Vad gör du helst på förskolan?

Noel 5 år – Jag brukar leka med Lego och dinosaurier.

Selma 5 år – Att bygga och att vara med mina vänner och leka. Och att bygga kojor. Bygga med Lego. Och att leta efter skatter med karta på förskolan. Och inte bara med Lego, dinosaurier och att bygga kojor och leka i dem.

Ida 5 år – Ute leker jag kurragömma och ibland Lego och ”mamma pappa barn” och ritar gör jag ofta. Och nu tänker jag göra ett Barba Hus!

Inlägg från Facebook

FAMILJERALLY 2 oktober 2022Vi kickar igång hösten med en rolig aktivitet för hela familjen!Ta med familjen, barn och barnbarn och häng med på ett äventyr i egen bil runtom i Långarydsbygden. Kanske får ni utforska en ny runda där du aldrig åkt innan?Vid starten erhåller ni en karta där rundan är utritad. Längs med den utmärkta rundan finns stationer och uppdrag som ni i bilen utför tillsammans. Alla stationer hålls utomhus så kläder efter väder. Start: Församlingshemmet, Långaryd mellan kl 10-11 den 2/10, "flygande start" tillämpas.Startavgift: 50 kr/bil köpes på plats, Swish finns(startbeviset fungerar även som en lott vid målgången)Medtag egen fikakorg, ätes vid målgången på Klockarevallen i Långaryd.Välkommen på en trevlig familjedag!Arrangör: Långaryds Samhällsförening ... Läs merLäs mindre
Läs mer på Facebook
För alla som längtar efter buggkurs, ni får hålla ut till i början av nästa år.Magnus och Camilla planerar nybörjarbuggkurs i Nyarps bygdegård följande datum:. 5,12,19,26 februari samt 5 och 12 mars kl 16:00-18:00.Mer info om anmälan och kostnad kommer lite närmare. Boka in i kalendern och bjud med dig fler som vill dansa! ... Läs merLäs mindre
Läs mer på Facebook

3 veckor sedan

Långaryd - Världens släktbygd
Missa inte chansen att åka ånglok på Tågdagarna i Landeryd. Fantastiskt väder, våfflor, hästskjuts och massa annat trevligt i Landeryd idag!Landeryds Järnvägsmuseum och Landeryds GoIF och Samhällsföreningen bjuder in till ett härligt evenemang! ... Läs merLäs mindre
Läs mer på Facebook