Förskolorna Solgläntan & Linnéan

Förskolorna Solgläntan & Linnéan

I Långaryd och Landeryd finns två förskolor. Solgläntans förskola ligger mitt i Långaryd. Här går 22 barn, 1-5 år gamla. På Linnéans förskola i Landeryd finns två avdelningar med barn mellan 1-5 år. När barnen fyller sex år börjar de i förskoleklassen på Landeryds skola.

Linnéans förskola

På Linnéans förskola i Landeryd finns två avdelningar för barn mellan 1-5 år. Förskolan ligger alldeles intill Landeryds skola.

Solgläntans förskola

Här träffar jag Marie Adolfsson som är en av förskolelärarna. Hon berättar att personalen arbetar efter olika teman. – Just nu är temat matematik, då får barnen prova på att mäta, jämföra, kategorisera och att lära sig siffror. Ett annat tema är till exempel språk. När vi jobbar med språk kan vi slänga ut bokstäver på golvet och sedan får barnen hitta bokstäverna i sitt eget namn. Barnen hjälper varandra och samarbetar. Vi ställer fram grejer och då blir det naturligt att barnen undersöker, sedan pratar vi om vad som hände, berättar Marie.

Vi har också tagit fram olika sagopåsar som innehåller böcker och olika material. Då läser vi boken, sedan leker vi fram sagan med små figurer eller det materialet vi har i påsen.

Samarbeten

Vi har en del samarbeten med kyrkan i Långaryd, kring olika högtider till exempel. Vi pratar om alla religioner, likheter och skillnader mellan dem. Vi är en kommunal förskola som inte har någon speciell inriktning, men vi är öppna för samarbeten. Den här tavlan har vi gjort tillsammans med äldreboendet Höstro.

Innan jul satte vi upp en julteater där vi spelade och sjöng mycket. Vi spelade upp den för föräldrarna ute på gården. Sen brukar vi sälja lotter till föräldrar och släktingar där vinsterna är julbröd och godis som barnen hjälpt till att baka. För pengarna gör vi en utflykt som avslutning. Förra året var vi på lekplatsen Tre björkar i Smålandsstenar. Det blir det nog i år också.

Solgläntans förskola

Tavlan är gjord i samarbete med konstnären Mia Lundkvist och äldreboendet Höstro.

Solgläntans förskola

Innehållet i en av sagopåsarna.

Lokalerna

Vi tittar runt i lokalerna. Personalen har inget eget personalrum, det rummet har vi gjort om till kapprum. I stället har vi en personalfåtölj där man kan sätta sig. I ett av rummen ändrar vi innehåll ganska ofta, säger Maria. Förra veckan var det bilar och bygg i det här rummet, den här veckan har det blivit fika och lägenhet.

Ett rum är målarrum där barnen själva kan plocka fram färg och material som de vill pyssla med. Vi ger barnen eget ansvar, de får till exempel gå ut på utegården när de vill, eller gå in när de vill. Det brukar sluta med att alla barnen är ute och leker.

Utegården här är fantastisk, säger Maria. Föräldrarna har själva varit med och bidragit med material och bygghjälp till sådant som vi vill ha. Då och då har vi trivselkväll med föräldrarna, vi grillar och umgås.  Då berättar vi i förväg vad vi har tänkt att vi vill göra på utegården och föräldrarna tar med sig material och kommer hit och bygger. Förra gången hade de med sig tre släpkärror med material.

Nästa vecka ska vi gå och titta på de nya lammen som har kommit på gården här borta.

Läs mer om förskolorna i Hylte kommun.

Barnen berättar!
Barbahuset.

Barbahuset.

Vad gör du helst på förskolan?

Noel 5 år – Jag brukar leka med Lego och dinosaurier.

Selma 5 år – Att bygga och att vara med mina vänner och leka. Och att bygga kojor. Bygga med Lego. Och att leta efter skatter med karta på förskolan. Och inte bara med Lego, dinosaurier och att bygga kojor och leka i dem.

Ida 5 år – Ute leker jag kurragömma och ibland Lego och ”mamma pappa barn” och ritar gör jag ofta. Och nu tänker jag göra ett Barba Hus!

Inlägg från Facebook

Läs mer på Facebook

Tråkigt att tvingas ställa in ännu ett evenemang. Vi ser fram emot folkfesten 2021!Årets Tågdagarna i Landeryd den 5-6 september ställs in beroende på osäkerheten kring corona-viruset.

– Det har varit ett tungt beslut att ta. Men vår föreningsstyrelse, liksom våra främsta lokala arrangörspartners, Landeryds GoIF och Landeryds Samhällsförening, ser inga möjligheter att genomföra evenemangsdagarna under rådande omständigheter, säger
Landeryds Järnvägsmuseums ordförande Per-Yngve Bengtsson.

– Tågdagarna bygger på mängder av ideella arbetsinsatser och intensivt nätverkande mellan
många parter, men också ekonomiska satsningar, bl a på marknadsföring, tryckning av
biljetter och avtal med trafikoperatörer. Det är inte ansvarsfullt att genomföra allt detta om
vi inte säkert vet att Tågdagarna kan genomföras, fortsätter han och tillägger:

– Vi har också fått signaler, som pekar på att en del av den nödvändiga ideella arbetsstyrkan
kommer att avstå från att engagera sig i år, med hänvisning till corona-viruset. Till detta kommer en farhåga om att många presumtiva Tågdagarna-besökare kommer att stanna
hemma i år av samma skäl. I fjol lockade evenemangsdagarna cirka 11 000 besökare/resenärer till berörda orter. Avsevärt färre besökare skulle äventyra Tågdagarnas ekonomi. Till bilden hör att Hallandstrafiken nyligen meddelat att man i år inte har möjlighet att köra
de gratis Krösatågen Halmstad-Landeryd T/R, som tillfört Tågdagarna ett stort antal besökare och resenärer.

– Vi har all förståelse för att Hallandstrafiken, pressat av kraftigt minskat kollektivresande, kommit till denna slutsats. Vi värdesätter det hittillsvarande samarbetet och hoppas på en
fortsättning nästa år, 2021, säger Per-Yngve Bengtsson. Han och föreningen hoppas nu att det ekonomiska evenemangsstöd, som man beviljats av Hylte kommun och Region Halland kan överföras till nästa års arrangemang den 4-5 sep 2021.

För mer information kontakta LJM:s ordförande
Per-Yngve Bengtsson, 073-318 47 53 eller
LJM:s sekreterare Peter Folkeson, 070-428 13 35.
... Läs merLäs mindre

Läs mer på Facebook

Har du missat köpa ditt stratkort? Än är det tid att hinna motionera 10 gånger innan midsommar...

INFO OM MOTIONSVINSTEN
Under perioden från Annandag påsk till midsommarafton har du möjlighet att vara med i vårt evenemang Motionsvinsten. Startkorten kostar 100 kr, du motionerar 10 gånger och ditt startkort blir en lott i ett lotteri där fina vinster utlovas! Du väljer själv på vilket sätt du vill röra på dig; trädgårdsarbete, promenad, cykeltur, löppass, ridtur, fotbollsträning - vi motionerar alla utifrån våra förutsättningar.

Vi börjar sälja startkort vid Långaryds församlingshem annandag påsk 13 april kl 15-15.30. Därefter kan startkort köpas under hela perioden av Anna Roos Anna.roos@langaryd.nu/ 070-6623552, Terese Borg Terese.borg@langaryd.se eller Mia Gedda på Olanders blommor i Hyltebruk.

Även om vi inte kan motionera tätt inpå varandra så kan vi göra det tillsammans i detta evenemanget!

Hör av dig om du har frågor!

Välkommen med!
... Läs merLäs mindre

Läs mer på Facebook