Nyheter från Långaryds fiberförening

Nyheter från Långaryds fiberförening

Via sin webbplats har Långaryds fiberförening meddelat att ett avtal är tecknat för byggande och installation av fiber i vår bygd. Medlemmarna i föreningen kommer att få skriftlig information hem i brevlådan under de närmsta dagarna. Mer information finns på www.fiberriket.se.

 

Nyheter

Långaryds marknad och Tågdagarna 2016

Den 28:e augusti hälsas alla välkomna till Långaryds gammeldags marknad på marknadsplatsen i Långaryd.

Helgen efter är det dags för Tågdagarna i Landeryd.

Boka redan nu in dessa datum i din kalender. Mer information kommer inom kort!

Dags att anmäla sig till Nyarpslägret 2016

Nu är anmälan till årets upplaga av Nyarpslägret öppen, här finns anmälningsformuläret. Välkommen med din anmälan Frågor besvaras av anna.roos@langaryd.nu. Vill du hjälpa till och planera lägret? Hör av dig till Anna Roos.

Tågdagarna 2015

— http://www.tagdagarna.se

Helgen 5-6 september är det dags för årets Tågdagar i Landeryd. Under två intensiva dagar kan du åka veterantåg mellan Landeryd och omkringliggande orter. Det går också att åka veteranbuss mellan Landeryd och Hyltebruk.

I Landeryd blir det en mängd aktiviteter med t.ex. våffelservering, restaurang-tält, modevisningar, veteranlastbilar, ponnyridning med mera. Även i de omkringliggande orterna erbjuds diverse aktiviteter.

På lördagen genomförs två guidade visningar ”I Långarydssläktens fotspår” med avresa kl 10 och kl 14 från Landeryds kyrka. Biljetterna kostar 150 kr för vuxen och 75 kr för skolungdom. I biljettpriset ingår en våffla.

På söndag är det marknad mellan kl 10 – 16 på evenemangsområdet. Där kan du bland annat köpa stickbeskrivning och garn till vantar och mössa i mönstret ”¨Långaryds-Lina”.

Utförligt program och mer information hittar du på www.tagdagarna.se

Nu kan du anmäla dig till Nyarpslägret 2015!

Nu är anmälan till årets upplaga av Nyarpslägret öppen, här finns anmälningsformuläret. Välkommen med din anmälan  Frågor besvaras av anna.roos@langaryd.nu. Vill du hjälpa till och planera lägret? Hör av dig till Anna Roos.

Problem med webbplatsen

Under två tillfällen under de senaste månaderna har vår webbplats www.langaryd.se utsatts för hackerattack via publiceringsverktyg WordPress. Vi beklagar det och vi hoppas att det inte ska bli ytterligare problem i framtiden.

Långarydsvanten och kommande aktiviteter!

Nu är kalendariet uppdaterat med aktiviteter som händer i Världens släktbygd de första månaderna 2015. Inom kort kommer fler aktiviteter.

För den händige finns nu mönster och garn till Långarydsvanten att beställa: http://langaryd.se/gora/langarydsvanten/. Det finns önskemål om att kunna köpa färdigstickade vantar. Så nu sökes stickkunniga som vill hjälpa oss att sticka upp vantar till försäljning. Är du intresserad? Kontakta oss gärna via beställningsformuläret!

Vi önskar alla våra följare ett Gott Nytt 2015 och hoppas på att få tillfällen att träffas och fortsätta utveckla Världen Släktbygd!

Världens Släktbygd i Radio Halland

Det finns inget att se i Långaryd, skriver Trafikverket när de avslår hembygdsföreningens ansökan om att sätta upp en brun skylt där det står ”välkommen till världens släktbygd.”.

Nu har beslutet överklagats till länsstyrelsen. Birgitta Holmén, ordförande i Långaryds hembygdsförening, tycker Trafikverket har helt fel.

– De skriver att här inte finns någonting att se, och det vill vi inte alls hålla med om.

Men skylten syftar ju på släkten, och de är ju svåra att se ute i landskapet, enligt kritiken mot skylten.

– Men det finns mycket spår efter släkten, kontrar Birgitta Holmén.

– Och sen är det ju en bygd att uppleva, tycker vi.

– Vår tanke var att de bruna skyltarna skulle väcka lte nyfikenhet. För man ser mest skog och det kanske inte lockar till att köra in på sidovägarna.

Lyssna här!

http://t.sr.se/10hPisC

 

.

 

Långaryd i P4 Halland

I helgen gick Långaryds marknad av stapeln i på marknadsplatsen i Långaryd! Samma dag rapporterade P4 Halland om evenemanget. De intervjuade även Per Andersson, en av Långarydssläktens utforskare.

Lyssna här!
P4 Halland

Se film från guideturen 18/5 2014

Den 30/8 kan du följa med på en guidad visning ”I Långarydssläktens fotspår”. Visningen är dramatiserad och du kliver ur bussen vid ett par tillfällen för att med egna ögon uppleva historiska händelser och träffa karaktärer ur Långarydssläkten.

Vi kör två visningar den 30/8 kl 11 och kl 14. Visningen kostar 120 kr och tar ca 2 timmar. I kostnaden ingår kaffe och våffla. För att vara säker på att få en plats i bussen ber vi dig att föranmäla dig.

Välkommen!

BOKA BILJETT

 

 

Årets utvecklingsgrupp

Långaryd-Landeryd i Samverkan har blivit utsedda till Årets utvecklingsgrupp i Halland! Det var vid Hela Sverige ska levas årsmöte som representanter från Långaryd-Landeryd i Samverkan fick ta emot utmärkelsen och en check på 5000 kr. Hela Sverige ska Leva är en riksorganisation för lokala utvecklingsgrupper som byalag, samhällsföreningar eller intresseföreningar. Organisationen arbetar för att stödja och ge redskap för utvecklingsarbete på landsbygden.

Motiveringen

I motiveringen togs bland annat upp att Långaryd-Landeryd i Samverkan har dragit i gång projektet Långaryd –Världens Släktbygd som går ut på att Världens släktbygd (Långaryds socken där tätorterna Långaryd och Landeryd ingår) ska synliggöras för boende, besökare och potentiella nyinflyttare. Långaryd är känt och unikt för att vara hemvist för Världens största utforskade släkt – Långarydssläkten.

2013 har två etapper av upprustning av Nyarps Bygdegård genomförts för att kunna bättre nyttja gården till aktiviteter i bygden. Under våren genomfördes en guideutbildning och i samband med Tågdagarna i Landeryd i september såg den första dramatiserade guidningen i Släktens fotspår dagens ljus.

Under 2013 har fritidsgård för hela familjen genomförts en gång i månaden. Nyarpslägret genomfördes med ett 80-tal barn och vuxna som tillsammans tillbringade två dygn med övernattning i tält intill Nyarps bygdegård.

Valborgsfirandet vid Nyarps Bygdegård är ännu ett exempel på en ny tradition som vi tillför dem vi redan har. Den småregniga Valborgsmässoaftonen byttes till en strålande 1:a maj, där kören sjöng för våren och spexade traditionsenligt i Landeryd.

-Det är väldigt roligt att vårt arbete i bygden blivit uppmärksammat! Pengarna kommer väl till användning i våra aktiviteter för barn och ungdomar i Långaryd och Landeryd. Vi är stolta och glada över utmärkelsen Årets utvecklingsgrupp!, säger Anna Roos, ordförande i Långaryd-Landeryd i Samverkan.

 

Det stora matslaget

Det Stora Matslaget är matlagningsprogrammet där hela samhällen går man ur huse och tillsammans försöker vinna titeln som Sveriges mest välsmakande ort. Vår egen Långarydssläkting Josefin Johansson är lagledare i Hylte och söker just nu bygdens bästa amatörkockar. Programmet spelas in i Hylte 24-25 Maj och platsen som diskuteras just nu är Charlottenlund i Långaryd.

Om programmet

Varje ort har en lagledare i form av en entusiasmerande, folkkär person. Dennes uppgift är att sätta ihop ett tremanna lag av
matglada ortsbor från sin hemort eller den bygd hon har starka band till och tillsammans med dem komponera en tävlingsmeny, inspirerad av regionens lokala mattradition.

I serien får vi se spännande platser och unika möten mellan människor av olika bakgrund och ålder när de förenas i sitt stora matintresse. Men här finns också en stor portion tävlingsnerv, kämparglöd och fantastisk matlagning när två lag varje vecka möts i en spännande matduell.

Mycket av programmet handlar om skildra sin bygd och att på ett varmt sätt beskriva sin ort och peppa den till framgång.

Juryn
Ordförande: Marcus Samuelsson
Kritiker: Författaren Mons Kallentoft
Matetnolog: Anna Burstedt

Vill du vara med?

Nu har du chansen att tillsammans med Josefin Johansson tävla i TV och bjuda på er bygds godaste mat. Vi söker efter 15 personer som kan tänka sig laga mat åt Josefin för att förhoppningsvis komma med i hennes lag.

Förutom det så klart, behöver vi hjälp men att få igång en djungel trumma om att vi kommer till er den 24-25/5 det vore fantastisk om det blev en folksamling på inspelnings platsen, nu är det dags att sätta Hylte på kartan!

Är du intresserad av att ta en plats i laget och representera HYLTEBRUK I SVT? Eller har du kanske tips om någon färgstark karaktär som skulle passa att vara med i programmet eller har GODA kunskaper om den lokala maten? Eller vill du vara publik?

Hör av dig!
Roxana.acevedo@sto-cph.com
TEL: 070 – 456 05 25

Josefine Johansson i SR P3

Josefine Johansson pratar om långarydssläkten i Morgonpasset i P3. Hon har även skrivit en släktkrönika i Sockenbudet nr 8!

Josefin Johansson är komiker och artist. Hon har bland annat varit programledare för olika program i Sveriges radio P3 och har även medverkat i tvprogram som SOS Ambulans i Svt, Extra! Extra! i TV3 och Gabba Gabba i SVTB. Hon hörs just nu i Helt Sant! -ett humorprogram för barn varje söndag 10.33 i Sveriges Radio P4.

Lyssna på Josefine i Morgonpasset i P3 här! 

Fotograf: Mattias Ahlm

Projektet utökas med en cykelled

Långaryd – Världens släktbygd har ansökt om ytterligare bidrag från Leader Halland för att skylta upp en cykelled från Gislaved till Halmstad, via Långaryd förstås! Under vintern beviljades ansökan och vi kan nu börja jobba med att planera för den nya cykelleden – Släktleden. Till vår hjälp har vi anställt ytterligare en person, Maria Lönnegren-Wikensten, som kommer att jobba med delprojektet under våren.

Hylte, Gislaved och Halmstad är de tre orterna i Sverige som har flest långarydssläktingar och vi kommer nu att skylta upp småvägar som passar för cykelturister mellan orterna. Vi passerar bland annat Villstad kyrkby, Långaryd, Knystahall i Rydöbruk, Torup, Nissaström, Sennan, Åled och Sperlingsholm innan vi anländer i Halmstad.

 

 

Dramatiserad visning 18 maj 2014

Guidegruppen inom Leaderprojektet Långaryd Världens Släktbygd är nu inne på sitt andra år. Under 2013 komponerade gruppen en guiderunda för buss med dramatiserade guidningar på fyra olika platser inom socknen.

Provguidningarna genomfördes i samband med Tågdagarna i Landeryd. Gruppen fick god respons och vågar nu fortsätta under 2014. I samarbete med Hembygdsföreningen och Församlingen genomförs nu liknande guidningar under två olika dagar i sommar. Fler aktörer är mer än välkomna.

Historisk familjedag och dramatiserade visningar 18/5

Det första tillfället blir den 18 maj med två bussturer. Om man vill kan man först deltaga i en ”visningsgudstjänst” i Långaryds kyrka kl.10 där Petter och Mia bland annat visar kyrkans vackra föremål.

Kl.11 avgår bussen från kyrkans parkeringsplats.

I Hembygdsparken är det familjedag från kl.13 med fika och en hel del pyssel under hela eftermiddagen. Den andra turen avgår från Jansbergs Hembygdspark kl.14. Kostnad för busstur inklusive våffla och kaffe 120 kr.

Föranmälan:

Vill du vara säker på plats till bussturerna så föranmäl dig till Birgitta Holmén: 0345-13010 eller 070-3773010, birgitta.holmen@langaryd.nu

Sofia Lindstedt 070-616 36 82 eller sofia.lindstedt@langaryd.se

Dramatiserade visningar i samband med Långaryds marknad

Nästa tillfälle blir den 30 augusti, dagen före Långaryds marknad. Då utgår bussen från Nyarps bygdegård där vi först ser den nya utställningen kring Långaryds historia och Långarydssläkten. En förmiddagstur och en på eftermiddagen är under planering. Exakta tider kommer i SOCKENBUDET n:r 9 som utkommer vid månadsskiftet maj-juni.